Poffertjes: zijn ze echt zo Nederlands als dat we denken?

Poffertjes: we zien het allemaal als een echte Nederlandse traditie!  Zelfs menig toerist wil  ons land niet verlaten voordat hij een hapje heeft geprobeerd van deze Nederlandse nostalgie.

Maar zijn poffertjes echt zo Nederlands.....?

 Veel poffertjesbakkers doen je geloven van wel! "Hollandse poffertjes" staat er trots op menig poffertjeskraam. Hoewel de echte oorsprong moeilijk vast te stellen is, zou het heel goed mogelijk kunnen zijn dat we de traditie van poffertjes toch echt hebben geërfd van de Fransen.

Wat hebben die Fransen met onze poffertjes te maken?

Tijdens het bewind van de Franse koning Lodewijk, die een grote invloed had op Nederland, introduceerden Franse handelaren en monniken hun culturele eetgewoontes in ons land. Vermoedelijk brachten zij de Franse crêpes, mogelijk via handel of door monniken aangeboden, naar Nederland. Nederlanders begonnen al snel hun eigen versie van de crêpe te maken en experimenteerden met kleinere bakvormen. De echte smaakrevolutie kwam toen ze rijzende middelen aan het beslag begonnen toe te voegen. Het deeg pofte de kleine vormpjes uit… en zo werden de eerste poffertjes geboren! In eerste instantie werd gist gebruikt, later ook bakpoeder. In de 19e eeuw werden poffertjes steeds populairder, vooral op kermissen en markten, waar je ze vandaag de dag ook nog steeds kunt kopen.

De traditionele bereiding

Traditioneel worden poffertjes gemaakt van een beslag van boekweitmeel, tarwebloem, melk, gist, zout en soms eieren. Het beslag wordt in kleine hoeveelheden in de holtes van een hete poffertjespan gegoten en gebakken tot ze aan beide kanten goudbruin zijn. De gist of de bakpoeder zorgt voor de luchtigheid, terwijl het boekweitmeel een kenmerkende smaak toevoegt.

Poffertjes: gewoon ons smakelijke erfgoed!

Hoewel het basismengsel voor pannenkoeken dus mogelijk van de Fransen is overgenomen, hebben we de poffertjes zoals we ze vandaag de dag kennen echt te danken aan onze Nederlandse voorouders. En waar anders in de wereld wordt deze snack zo enthousiast omarmd als in Nederland? Je kunt ze natuurlijk ook in het buitenland kopen, maar vaak staat er dan wel een Nederlander achter de kraam.